Zkoušky vloh v Nivnici

02.05.2016 21:34

Zkoušky vloh ovládli maďarští ohaři

 

V sobotu 30. 4. 2016 uspořádal Okresní myslivecký spolek v Uherském Hradišti ve spolupráci s Mysliveckým spolkem Šaranov Nivnice zkoušky vloh ohařů a ostatních plemen. Pro velký zájem vůdců se tak v Nivnici konaly hned dvoje zkoušky vloh pro ohaře a ostatní plemena.

V Nivnici o příznivce kynologie není nouze a zázemí, které zde mají pro pořádání zkoušek včetně honitby, o kterou se příkladně starají členové spolku v Nivnici pod vedením hospodáře MUDr. Vlastimila Veleckého, je zde na vysoké úrovni. Jediné, co by mohli vůdci vytknout, byla vypouštěná komorovaná zvěř bažanta, kterou na zkoušky zajistil Mgr. Hampl z části jako sponzorský dar. Pořadatelé nenechávali nic náhodě. Hledání probíhalo v krytinách vzrostlé jeteliny a obilí, kde o zaječí a srnčí zvěř nebyla nouze. Dle sdělení jedné vůdkyně, tato přijela do Nivnice na zkoušky, aby je absolvovala v náročnějších podmínkách v honitbě, kde je dostatek zvěře. Některým psům naopak tento stav činil problémy a limitující známky v poslušnosti či klidech byly znát na výsledcích zkoušek. Jak bylo zmíněno, na zkouškách startovalo 20 ohařů v zastoupení plemen český fousek, německý krátkosrstý ohař, maďarský krátkosrstý ohař, maďarský drátosrstý ohař, malý münsterlandský ohař a výmarský krátkosrstý ohař. Na zkouškách startovali i dva vůdci ze Slovenska. Zkoušky vloh ohařů úspěšně dokončilo 13 psů. Sbor rozhodčích, pod dohledem vrchního rozhodčího Antonína Straňáka, precizně posuzoval podle platných zkušebních řádů a nikde nebylo přivíráno očí nad výkony psů. Ve třech skupinách výkony psů posuzovali rozhodčí V. Šesták, Fr. Prýgl, Vr. Slunéčko, J. Hudeček, M. Ondra, Zb. Hasmanda. Z 13 psů, kteří úspěšně dokončili zkoušky, jich jen šest uspělo v I. ceně, další tři v II. ceně a čtyři ohaři v III. ceně. Vítězem zkoušek se stala fenka maďarského krátkosrstého ohaře Elizabeth Bertoni Prague, vedená Veronikou Štolúňovou ze Slovenska, druhé místo získal pes maďarského krátkosrstého ohaře Chap Lucas Tajemství Karpat, vedený Vítězslavem Podrazilem a třetí příčka patřila taktéž maďarskému krátkosrstému ohaři , kterou získal pes Gris Sven Tajemství Karpat, vedený Zuzanou Langpaulovou.

Současně se zkouškami vloh ohařů byly prověřovány na zkouškách vloh ostatních plemen vlohy jejich zástupců. Na tyto zkoušky nastoupilo 7 psů. Ostatní plemena měla zastoupení v plemeni jezevčík drsnosrstý standard, jezevčík drsnosrstý trpasličí, německý lovecký teriér a velššpringršpaněl. Vrchní rozhodčí Jindřich Šimara, dle podaného výkonu a hodnocení kolegů rozhodčích M. Balaje a Fr. Zbraňka, vyhlásil vítězem zkoušek psa jezevčíka drsnosrstého standardního Backa z Polomu, vedeného Jaroslavem Cmolem, druhé místo získala fenka jezevčíka drsnosrstého standard Vendy z Poldova dvora, vůdce Šenkeřík Leopold a třetí místo patřilo fence jezevčíka drsnosrstého standard Bibi z Polomu, vůdce Zemčík Petr.

Závěrečná vyhlášení výsledků probíhala na klubovně Mysliveckého spolku Šaranov Nivnice za podpory početné korony, která přátelskému duchu celých zkoušek dodávala tu správnou atmosféru. Poděkování patří všem, kteří se na takto výborně připravených zkouškách podíleli. Gratulujeme všem vůdcům, kteří na zkouškách uspěli, a přejeme jim hodně dalších úspěchů v lovecké kynologii.

                                                                                                                                                                    autor : Pavla Latinová Mičulková