Zkoušky vloh ohařů a malých plemen 25.4.2015 v Hluku

25.04.2015 00:05

Stává se tradicí, že se setkáváme na zkouškách loveckýchch psů v malebném městečku Hluk, neboť samotná honitba Mysliveckého spolku v Hluku nabízí výborné podmínky i členové tamního spolku jsou ochotni pomoci při pořádání zkoušek všech druhů.

Okresní myslivecký spolek v Uherském Hradišti tentokrát pověřil myslivecký spolek k pořádání Zkoušek vloh ohařů a malých plemen. Hlucký kolektiv myslivců, pod vedením ředitele zkoušek a předsedy mysliveckého spolku Zdeňka Mitáčka, přivítal v areálu myslivecké chaty Býčina v sobotu 25. dubna celkem 9 ohařů a 14 zástupců malých plemen se svými vůdci, včetně početné korony. Ohaře zastupovala plemena český fousek, maďarský ohař a německý ohař, vždy tři jedinci v plemeni. Mezi malými plemeny se prezentovali zástupci jezevčíků, borderteriéra, německý lovecký teriér, německý křelepelák, anglický kokršpaněl, anglický špringršpaněl a welššpringršpaněl.

Po rozlosování a přívítání přítomných seznámil vrchní rozhodčí František Zbraněk s organizací zkoušek a představil rozhodčí pro skupiny ohařů, Miroslava Ondru, Antonína Straňáka, Marka a Pavlu Latinovi. Rozhodčími pro malá plemena byli Mgr. Milan Hampl, Ing. Pokorná, Jaroslav Pondělek a Břetislav Švéda. Počasí pro zkoušky bylo velmi příznivé a po přejezdu do honitby bylo vidět, že o zvěř, především zaječí, nebude nouze. Přítomnost drobné zvěře tak dala příležitost všem psům prokázat vrozené vlastnosti. V odpoledních hodinách se znovu všichni sešli v příjemném prostředí chaty Býčina, kde byl dostatek času sdělit si zážitky, výměnit zkušenosti a ochutnat připravené občerstvení.

Po součtu výsledků, zazněly fanfáry domácích trubačů a vrchní rozhodčí František Zbraněk provedl vyhodnocení zkoušek. Z 9 přihlášených ohařů dokončilo 8 z nich v I. ceně, jeden v II. ceně.

vítězka mezi ohaři - fenka ELKA z Březové stráně

Nejvyšší počet 228 bodů získala a vítězkou zkoušek se stala fenka českého fouska Elka z Březové stráně, vedená Blankou Malinovou. Jako druhá v pořadí s počtem bodů 224 v I. ceně se umístila fenka maďarského ohaře Gora Tajemství Karpat, vedená Markétou Šťastovou. Jako třetí v pořadí, I. ceně, počtem bodů 216, skončila fenka neměckého krátkosrstého ohaře Anye Pearl from Moravia, vedená Vladimírem Matouškem.

U zástupců malých plemen získalo 11 z nich I. cenu, jeden uspěl v II.ceně, jeden v III. ceně a jeden neuspěl díky známce 0 ze slídění. Vítězství mezi malými plemeny získala fenka drsnosrstého jezevčíka Jasmínka Gilovam, vůdce Jan Dohnálek se ziskem 192 bodů. Druhé místo získala fenka borderteriéra Ashley ze Stříbrnských pasek, 184 bodů, vůdce David Kratochvíl. Třetí místo patřilo fence jezevčíka drsnosrstého Vendy od Černých rytířů s počtem 184 bodů, vůdce Ivo Krejčiřík.

 

vítězka JASMÍNKA  Gilovam

 

Při závěrečném hodnocení zaznělo poděkování rozhodčím za objektivní posuzování, vůdcům za úkázněnost a pořadatelům za bezchybný průběh zkoušek, včetně propůjčení honitby a zázemí, které bylo pro zkoušky skvěle zajištěno.

                                                 Kynologii zdar !           Pavla Latinová Mičulková